söndag 16 augusti 2015

Glasat klart pardörr

Jag har idag glasat klart båda bladen till entrédörren och oljat in allt med terpentin och rå linolja. Nu saknar vi bara anslagslister och dekorlister innan vi kan sätta in dörren. Vi kommer montera dörren innan vi målar den i och med att vi kommer behöva trixa en del med både anslagslister och karmsättning för att få det tätt. Det vänstra dörrbladet är nämligen lite skevt och sticker ut på höger ovansida. Malle från Oceaniens finsnickeri har gett oss några bra tips hur vi skall kunna lösa detta. 

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg, er kommer jag följa 😊 En liten fråga bara, är det kört om en pardörr är skev på ca 1 cm i ena ytterhörnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Vad kul att du tycker om bloggen. Det är nästan nödvändigt att dokumentera vad man gör när man lägger så mycket tid på ett hus så att man förstår att det går framåt.

      Våra dörrar skevade mer än 1 cm i löst läge innan vi monterade dem i karm. Vi kommer dock att försöka tving in det skeva dörrbladet genom att mixtra med listen som skall sitta på utsidan över dörrspelet. Genom att hyvla halva brädden olika längs listen kommer vi tvinga dörrens nedersta sida ta i tidigare. När man sen tvingar i låset så kommer man vrida in övre hörnet något. Vi kanske inte kommer hela vägen. Som sista åtgärd kommer vi justera anslaget olika mellan dörrbladen.

      Om din dörr är skev åt rätt håll så att den går i karmen och man kan tvinga den rak med låset så är det nog ingen fara alls. När den som vår dörr sticker ut så kan det vara svårare. Men man får ju hur som helst alltid tätt till slut om man justerar anslaget.

      MVH

      Casper

      Radera