Rust Never Sleeps
När vi började renovera våra fönster läste vi allt vi kunde komma över i form av böcker, hemsidor och tidskrifter för att få en bra bild över tillvägagångssättet. Något som vi snart upptäckte var att problemet med rost på beslag är större än vad som omnämns i litteraturen. Vi blev minst sagt besvikna när vi märkte att alla beslag på de första fönstren fick ytrost efter endast ett år, trots att vi använt "beprövad gammal teknik". Vi har även varit i kontakt med experter för att få vägledning och blev då rekommenderade att använda järnmönja som grund och därefter måla med linoljefärg som vanligt. Eller att det till och med skulle räcka att endast måla gångjärnen med en bra riktigt fet linoljefärg som Göran Gudmunsson från Gysinge Byggnadsvård svarade. Andra experter inom området har bekräftat problemet med rostande beslag. Deras lösning har varit att förzinka beslagen. Förmodligen en metod som är lika överlägsen som den är dyr. Det ger ytterligare motiv till att testa rostskyddsmetoder som baseras på skiftande typer av färgskydd.

Bild 1. Så här mycket rosttillväxt har det blivit på ungefär ett år. 

För att få lite perspektiv på problemet med rost så har vi gjort ett litet experiment. Vi kommer nedan beskriva hur vi testar ett antal olika alternativ för rostbehandling med både gamla traditionella metoder och en kombination av ny rostskyddsfärg och linoljefärg. Vi antar att Gudmundsson med bra, fet linoljefärg avser även sina egna Gysingeprodukter, därför har detta fabrikat inkluderats i experimentet.  Dessa färger har vi använt: 


Bild 2. Färger som ingår i experiment. 


Steg 1
Vi tog ett gammalt järnstycke som vi låtit rosta sparsamt under två års tid under tak för att få en jämn yta av rost. Detta skall representera ett beslag som har börjat rosta. Vi har sedan slipat halva stycket helt blankt på fram och baksida med en vinkelslip så att det inte finns någon rost kvar alls, något som motsvarar ett nytt, obehandlat beslag. Den yttersta delen av den blanka sidan har vi dessutom doppat i 24% ättika och sen sköljt noggrant i vatten. Detta för att vi brukar ta bort rost på gamla beslag med ättika och vill undersöka om det kan påverka tiden för rostbildning.

Bild 3: Järnstycket har en rostig del, en blanskslipat och en sista del som är blankslipad men sen doppad i ättika och därefter sköljd i vatten. 

Steg 2
I nästa steg har vi använt tre olika metoder för rostskydd på respektive del med skilda ytskikt enligt bild 5 nedan. De tre olika metoderna är:

 1. En strykning Isotrol Grund och två strykningar Isoguard Pansar från Isotrol (den moderna metoden)
 2. Två strykningar med Järnmönja enligt fabrikantens instruktioner (den traditionella metoden)
 3. Ingen rostskyddsfärg alls enligt byggnadsvårdsexpertis från Gysinge
Bild 4: Målning med Isotrol Grund direkt på rostig yta. Bild 5. Järnbiten har behandlats med olika typer av rostskyddsfärg på de olika ytskikten. Här har inte Isoguard Pansar målats än. Den är precis som järnmönjan som syns på bilden ovan, röd i kulören. 

Nu har vi 7 st olika zoner med skilda förutsättningar att motstå rost.

Steg 3
Det sista vi gjort är att måla de 7 olika zonerna med tre lager linoljefärg enligt de olika fabrikanternas instruktioner. Först en grund av Zinkvitt, rå linolja och terpentin och sen två strykningar outspädd linoljefärg med slutkulör. 

Bild 6. Hela järnbiten har målats med Zinkvitt vilket är en vanlig grundstrykning när man målar med linoljefärg. 

Efter grundstrykning har vi använt 4 st olika färger enligt nedan per zon (och får då ett experiment med 28 st olika kombinationer): 
 1. Guldockra från Ottossons
 2. Guldockra från Gysinge 
 3. Grågrön från Ottossons
 4. Gröngrå från Gysinge

Orsaken till att vi använder 4 st olika färger är att vi vill undersöka om pigment och fabrikat kan ha en påverkan. Både guldockra och grågrönt/gröngrå är kulörer vi använder i vår renovering.

Tejpbitarna som vi har satt dit mellan de olika rostskyddsfärgerna är till för att förtydliga vart gränserna går mellan de olika zonerna. Om rost till exempel skulle uppstå mellan två zoner vet man inte från vilken   rostskyddsmetod som brustit.  Dessa gränser skall målas svarta med Isoguard Pansar senare. 


Bild 7. Första strykningen med Guldockra från Ottossons.

Bild 8. Första strykningen med Gröngrå från Gysinge. 

Bild 9. Sidan med två nyanser av grått är klar. 


Bild 10. Den färdigmålade testbiten. De olika zonerna har skiljts åt med Isotrol Grund. 

Totalt sett har vi 28 kombinationer av färger. I listan nedan ser ni alla kombinationer för den grå/gröna sidan. Den enda skillnaden på den guldockrafärgade sidan är att vi har använt Guldockra från Ottossons respektive Gysinge på de två slutstrykningarna. Mellan varje zon har vi målat ett lager med Isotrol Grund för att få klara gränser mellan de olika färgkombinationerna. 
 1. Rostig, Isotrol Grund, Isoguard Pansar x2, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2
 2. Rostig, Isotrol Grund, Isoguard Pansar x2, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
 3. Rostig, Järnmönja, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2
 4. Rostig, Järnmönja, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
 5. Rostig, Inget rostskydd, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2
 6. Rostig, Inget rostskydd, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
 7. Blankslipad, Isotrol Grund, Isoguard Pansar x2, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2
 8. Blankslipad, Isotrol Grund, Isoguard Pansar x2, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
 9. Blankslipad, Järnmönja, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2
 10. Blankslipad, Järnmönja, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
 11. Blankslipad, Inget rostskydd, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2
 12. Blankslipad, Inget rostskydd, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
 13. Blankslipad, doppad i ättika och tvättad, Isotrol Grund, Isoguard Pansar x2, Zinkvitt, Grågrön från Ottossons x2 
 14. Blankslipad doppad i ättika och tvättad, Isotrol Grund, Isoguard Pansar x2, Zinkvitt, Gröngrå från Gysinge x2
Steg 4.
Det som nu återstår är att vänta. Den målade järnbiten sätts nu upp i vår trädgård så att båda sidorna blir exponerade för sol och regn. Vi kommer att inspektera regelbundet och så fort det uppkommer någon rost så dokumenterar vi hur mycket, efter hur lång tid och på vilken färgkombination här på vår blogg.

Bild 11. Nu hänger provbiten bakom våran bod. Den hängdes ut den 21 december 2013.


Vilken av zon 1-7 rostar först?
Skriv gärna en kommentar om vilken färg-/underlagskombination som ni tror rostar först och efter hur lång tid eller era egna erfarenheter av hur man bäst rostskyddsbehandlar beslag. 11 kommentarer:

 1. Järnmönja rostar sist

  SvaraRadera
 2. Anders_Roslagen4 maj 2013 15:50

  Anders_Roslagen skriver:
  Lite trassel att skriva kommentarer med iPad på din sida. Skriver därför här, vill du så tryck in det på din blogg. trevlig sida förresten. Riktigt intressant experiment. Chansar på grundrostade-järnmönja-Gysinges guldockra funkar bäst. Får försöka motivera... Grundrostade skulle som val lika gärna kunna vara ättikan om den inte sköljts noggrant. Slipade tror jag kanske kan vara lite känslig trots att man ofta rekommenderar att slipa rent innan rostbehandlingar. Jag tror att en torr grundrostad yta fungerar som ett skyddande skikt för vidare korrosion, likt Aluminium eller passiverad yta, att ytan ger bättre fäste för mönjan och linoljan att skapa ett skyddande och förhållandevis tätt skikt. Mönjan tar jag mest för att släktingen blymönja var effektiv, visst inte giftig men... chansning såklart. Gysinges guldockra väljer jag för att jag inbillar mig att den är drygast, de av Ottossons färger jag jobbat med är lite tunnare, kanske gör det att den tränger ned lite bättre och då får jag fel. Men kanhända har även kolören inverkan. En mörkare färg kanske gör att den fångar värme/sol bättre och ger något utslag... Vad vet jag? Har chansat lite hela vägen men försökt motivera...

  SvaraRadera
 3. Jag tippar Isotrol grund som vinnare av grundfärgerna. Har själv använt den på rostigt järn utomhus utan att ens måla över med något och det har hållit bra hittills, i 3-4 år. Helt emot rekomendationerna men ett lite experiment från min sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magnus,
   tack för ditt svar. Nu får tiden utvisa vilken som håller längst.

   Radera
 4. Tjockast färgskikt vinner.
  Ingen färg är vattentät, men ju tjockare lager desto längre tid tar det för vatten att tränga in och börja oxidera plåten.
  Det är min erfarenhet från bilar.
  Rosten börjar på svagaste punkten, t ex extra tunt färgskikt, stenskott (=inget färgskikt alls), sprickor i färgen, repor, el om färgen inte har fäst 100%.

  Jag är övertygad om att riktig linolja är bäst. Problemet i praktiken är dock att linolja ska målas tunt, vilket betyder många strykningar om tillräcklig tjocklek ska uppnås.  SvaraRadera
 5. POR-15
  Har målat ett chassi med denna produkt som stått uteb i två år utan rost. Målas direkt på ytrost.

  Färgen har blivit matt - den är UVkänslig och sk egentligen skyddas av en kaross förstås. På fönsterbeslag skulle man behöva lägga på ett lager ytfärg.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Dags för en uppdatering i experimentet.

  Kan man se någon rost än?

  Mvh
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommmer snart. :)
   Man kan se tydliga skillnader.

   Casper

   Radera
 7. Uppdatering :-)

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera