fredag 20 juli 2018

Börjar bygga verandan

Idag har vi även börjat med verandan. Det första som skall upp är en planka som skall sitta mot syllen i hela verandans längd. Vi använder 50x200 mm plankor i fura av bästa kvalitet. Dessa tjärar vi in med Roslagsmahogny på alla sidor. 

Det kluriga nu är att vi måste bestämma de grundläggande dimensionerna på verandan och hur det på bästa sätt passar in på huset. På fasaden som vi gjorde förra året lät vi sockelsimsen gå längre än nödvändigt för att vi inte hade riktigt bestämt hur stor verandan skulle vara. Så jag fick kapa bort en bit. Vi lägger kanten på verandan jämsides med en fasadplanka. Mellan fönstret och verandans slut skall det få plats ett fönsterfoder och en stolpe som skall sitta mot väggen. Vi tänker oss att stolpen skall vara 120x120 mm eller 140x140 mm. Vi får se när vi får upp grunden vad som passar bäst. 

När det första varvet sitter uppe så tjärar vi även in plankorna på utsidan. Längst upp på bärlinan kommer vi också montera en 30 graders profil som fasadplankorna kommer ligga an mot. Detta för att vi inte skall kunna få in något vatten i skarven. Egentligen hade vi velat snedsåga bärlinorna men vi fick inte tag i något virke i dimensionen 50x250 mm. I vanliga fall brukar men lägga bärlinan på fasadplanken men det tycker vi inte är helt korrekt. Dels vill man kunna byta ut fasadplankor utan att behöva riva verandan och sen skall stommen på verandan vara som en del av det timrade huset. Nu kommer allt blir vattentätt. 

Då var första delen klar. Vi funderar på om vi skall fästa den med franska träskruvar eller om det kanske räcker med stora spikar. Spikar känns mera rätt ur ett tidsperspektiv. Bjälkarna som vi skall fästa i den nedre bärlinan på huset skall även tappas in i både bärlinan och in i timret på huset så lasten kommer bäras av både bärlinan och syllen. Nu sitter den bara uppe med ett par skruvar så vi får fundera över natten vad som känns bäst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar