tisdag 8 augusti 2017

Monterar fönsterornament som förr

Sätten som man satte upp vattbrädor på förr är helt genialt. Det behövs inget lim eller annan fogning för att få det vattentätt utan man låter helt enkelt alla delar skydda varandra. Dessutom går det att plocka ner igen om man skulle behöva byta en del. Först sätter jag upp ett provisoriskt foder längs upp för att få rätt position på första vattbrädan. Den skall gå hela vägen in till timret ovanför fönstret men gå utanför fasadplankorna utanför fönstret. 

Nästa stege är att sätta upp spegeln. Den är sågad 30 grader i nederkant och rak i ovankant. Spikas i timret. Den är lika tjock som fasadplankorna. 

Nu monterar jag knektarna. De två yttre knektarna döljer både skruv som jag fäste vattbrädan med och skarven mellan fasadplanka och spegelplanka. Nu blir övergången från "instucken" till "utanpåliggande" vattbräda dold av knekten. Helt vattentätt. 

Den övre vattbrädan vilar på knektarna. Även denna följer samma princip som den nedre vattbrädan. Här blir det sen en locklist som döljer skruvar och skarvar. Den övre vattbrädan sitter lite felaktigt med kärnan nedåt men det beror på att det var så mycket sprickor på andra sidan på grund av att det var så nära kärnan.  Det blir nog bättre så.

Nu har vi fått upp all ornamentering kring det nedre fönstret och jag han även sätta upp den nedre vattbrädan på det övre fönstret och resten av fasadplanken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar