tisdag 8 augusti 2017

Monterar fönsterornament som förr

Sätten som man satte upp vattbrädor på förr är helt genialt. Det behövs inget lim eller annan fogning för att få det vattentätt utan man låter helt enkelt alla delar skydda varandra. Dessutom går det att plocka ner igen om man skulle behöva byta en del. Först sätter jag upp ett provisoriskt foder längs upp för att få rätt position på första vattbrädan. Den skall gå hela vägen in till timret ovanför fönstret men gå utanför fasadplankorna utanför fönstret. 

Nästa stege är att sätta upp spegeln. Den är sågad 30 grader i nederkant och rak i ovankant. Spikas i timret. Den är lika tjock som fasadplankorna. 

Nu monterar jag knektarna. De två yttre knektarna döljer både skruv som jag fäste vattbrädan med och skarven mellan fasadplanka och spegelplanka. Nu blir övergången från "instucken" till "utanpåliggande" vattbräda dold av knekten. Helt vattentätt. 

Den övre vattbrädan vilar på knektarna. Även denna följer samma princip som den nedre vattbrädan. Här blir det sen en locklist som döljer skruvar och skarvar. Den övre vattbrädan sitter lite felaktigt med kärnan nedåt men det beror på att det var så mycket sprickor på andra sidan på grund av att det var så nära kärnan.  Det blir nog bättre så.

Nu har vi fått upp all ornamentering kring det nedre fönstret och jag han även sätta upp den nedre vattbrädan på det övre fönstret och resten av fasadplanken. 

2 kommentarer:

  1. Hej
    Riktigt vackert hus😍 Sättet att montera vattbräda över fönstren verkar vara en smart lösning, men det regnvatten som rinner utmed klädselbrädan in bakom den del av vattbrädan ( närmast överkanten på fönstret)som ligger utanpå klädselbrädan, kan inte det skapa väta bakom fönsterfodren utmed sidorna? Är precis i färd med att montera efter samma princip när det slog mig. Eller är det något i monteringen jag missat som hindrar detta?
    Önskar er en fin höstdag/Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie,
      Det var exakt såhär som de hade byggd vattbrädor och foder på vårt hus. Vi har lyckats lista ut det genom att titta på målarfärg och gamla delar. Som du säger så finns det ju en risk att det kan komma in vatten mellan den utanpåliggande delen av vattbrädan och fasadplankorna. Vi är väldigt noggranna med att trycka ner lite kitt mellan vattbräda och fasadplank om det skulle vara en liten glipa. När man sen målar med linoljefärg så är det inget problem.

      Casper

      Radera