måndag 7 augusti 2017

Monterar fönster F8 i östra fasaden

Idag har vi satt in fönster F8 i den östra fasaden. Vi har inte kommit vidare med fasadrenoveringen då vi måste få in fönstret innan vi kan göra klart. Det stora perspektivfönstret får verkligen hela sidan av huset att se skev ut. Man kan se att mellan det att man tog ut det gamla originalfönstret och satte upp eternit så har man haft plåtbleck i bly ovanför fönstret. Man har med andra ord brottats med rost även förr i tiden här på ön. Det tyder även på att man antingen har haft en omgång fönster mellan original-och detta perspektivfönster eller att man har satt in detta innan man satte upp eterniten. Det låter inte troligt då detta fönster känns som ett 60-tals fönster och så sent satte man inte upp eterniten. Så gissningen blir att det fönster som vi nu sätter in är nummer fyra i ordningen.  Inget bra betyg att man har bytt fönster fyra gånger på  95 år. 

När vi tagit bort fasadplankorna ovanför fönstret och lyft på vindpappen så kan man se vart det gamla originalfönstret har suttit både på bredd och höjd. Det nya fönstret som vi sätter dit passar perfekt i det gamla hålet. Vi fick lägga i en 25 mm bräda under fönstret. 

Nu sitter fönstret på sin plats. Vi fäster det med fyra stycken 5,1x150mm spikar som vi sätter på sidorna av karmen. Vi sätter små kilar av trä mellan timmer och karm så att vi inte skall deformera karmen när vi spikar i spikarna. Så som man gjorde förr. Mellan karm och timmer drevar vi med linull. Hålet efter det gamla fönstret har vi satt igen med ett antal 45x70 mm brädor som vi har limmat och spikat ihop. Det går ju tyvärr ej att köpa större dimensioner på brädgården och vi hade inget gammalt timmer hemma. Vi har även satt vindpapp runt fönstret. Nu har vardagsrummet fått båda sina fönster. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar