tisdag 8 augusti 2017

Bygger material till ornament till fönster F8

Idag började vi dagen med att hyvla, såga och fräsa fram alla delar till ornamenteringen till fönster F8. Vi köper allt virke hos Holgers Stugmaterial utanför Borås. Där finns torr finsnickerifura med mycket kärnvirke. Det första vi gör är att rikta två sidor med en rikt- och planhyvel. Då får man ett hörn som är vinkelrätt och två helt plana sidor. Nästa steg är att plana virket till rätt tjocklek. Det första taget med hyveln tar bara toppen då plankan är ganska böjd. 

 Här är det färdiga resultatet. En planka med dimensionerna 50x195 mm. Den vänstra sidan skall nu sågas i 30 grader. Det gör jag i en vanlig klyvsåg. Den skall ligga mot timret och syns inte. 

Den gamla källardörren som jag precis har bytt ut mot en ny byggd kom till användning en sista gång. Karmen är av fint gammalt virke så den fick utgöra material till knektarna mellan vattbrädorna. Den blå färgen syns på en av knektarna. 

Då var alla bitar klara för montering. Innan jag kan sätta upp allt detta så måste jag först sätta upp några fasadplankor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar