lördag 9 januari 2021

Monterar fönster i biblioteket på söderfasaden

Då var det äntligen dags för att sätta in ett nytt fönster. Något av det roligaste när man renoverar. Lite jobb och stora förändringar. Det gamla perspektivsönstret skall nu ut. Persiennerna har varit trasiga på detta fönster i säkert 10 år. Så vi har knappt haft någon utsikt åt detta håll. 

Vi börjar med att plocka bort alla foder och plåtbläck på utsidan. Den sågar vi runt fönstret med en tigersåg. Sen är det bara att plocka ut fönstret. 

Stort hål i fasaden. Det ser nästan ut som om det har brunnit. 

In med det nya fönstret. Vi ser precis vart originalfönstret har suttit. Vi fäster fönstret med två spikar på höger respektiva vänster sida. Det är allt. Sen drevar vi hårt med lindriv mellan timmer och fönster. 

Då vi för tillfället inte har något timmer med rätt dimensioner hemma så löser vi hålet brevid fönstret med två lager av 45 mm plankor. Det andra lagret hyvlar vi ner till rätt dimension så att det blir flush med väggen. 

Vi skruvar dit som en ram i timmret och tar ut motsvarande del i det första lagret av plankor som vi monterar.

Vi limmar ihop plankorna så det skall bli tätt. 

Sen fyller vi ramen med ett lager av plankor till som vi hyvlat ner till rätt dimension. Skarvarna lägger vi omlott så att det blir tätt. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar