onsdag 16 juli 2014

Provbygger fönsterfoder

Idag har vi provbyggt foder och ornamentering runt ett fönster. Vi har använt vanligt virke från brädgården så vi har inte fått till rätt dimensioner. Den övre vattbrädan och knektarna är bara 45 mm istället för 50 mm. Formen på knektarna har vi försökt att se på några av de gamla korten på huset. De är väldigt mycket enklare än det man vanligtvis ser här ute på Öckerö. Men vi tror att de var ganska strama med en relativt enkel form. 

Fodren har varit girade i hörnen. Vi kommer antagligen välja att inte göra det på grund av att man då blir helt beroende av att måttet mellan nedre vattbräda och fönsterkarmen verkligen stämmer perfekt. Det går ju inte att justera brädden på det övre fodret med diagonalskarv. Då vi har satt in fönster med lite andra dimensioner så är det inte säkert att det blir så dimensionsmässigt perfekt. När vi provbyggde så lät vi sidofodren gå hela vägen upp men vi kommer antagligen låta det övre fodret gå hela vägen ut istället. Då får men inte ändträ uppåt. 
Nederdelen av sidofodret låter vi gå över droppnäsan så mycket som möjligt för att skapa ett  vattenlås. Det blir inte mer än 5 mm men det hjälper säkert. 

Vi har även testat att lägga in en liten fasning på sidofodret där gångjärnen sitter. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar