fredag 1 november 2013

Västra hallväggen måste isoleras

1.                                 2.
 3.
Det skiljer ungefär nittio år mellan bilderna 1 och 2-3. Utbyggnaden utgörs av trapphuset. Då vi flyttande in fanns det dörrar i bägge plan som avskilde denna helt oisolerade del från övriga huset, dörrar som vi numera har tagit bort. Väggarna innanför eterniten består enbart av 5mm pärlspont, reglar och ytterpanel. Det lilla utrymmet innanför grunden i trapphuset är inte en del av källaren och därmed även den oisolerad, något som märks på golvdraget. Vår hall är åtminstone vintertid en minst sagt  kylig del av huset. 
Bakom masonitskivorna på den västra väggen dolde sig originalsponten. Både golv och vägg bär spår av ett platsbyggt skåp som har stått där. De båda ventilationsgluggarna gissar jag är ursprungliga. Inte undra på att vi har haft en dragig hall!

Nej, såhär kan vi ju inte låta väggen se ut! Och då vi avser att låta trapphuset vara en integrerad del av övriga huset så måste vi även isolera dessa dassväggar. Vi vill göra ett försök att försiktigt ta loss och återanvända den fina pärlsponten. Utrustad med spikutdragare, hammare och koben i flera utförande gav jag mig idag i kast med utmaningen att avlägsna den spröda panelen med minsta möjliga åverkan. 70% av tiden gick åt att försiktigt lossa planka nummer ett. Tidvis kändes det som att försöka riva ner knäckebröd från väggen, så skör är sponten.


Men det gick! Nu gäller det att få upp vindpapp och linisolering så snabbt som möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar