lördag 23 november 2013

Isolerar och sätter panel på sista hallväggen

Idag tog jag och Josefin ner den sista gamla pärlsponten. Bakom sponten gömde det sig ett halvt gammalt fönster med glasen kvar. När man satte in nya fönster någon gång på 50-talet så har man helt enkelt sågat sönder det gamla fönstret.  

Till och med beslagen sitter kvar. 

Då vi skall byta till gamla fönster igen så lät vi det halva fönstret sitta kvar. Vi pappar väggen och isolerar med linull. Precis som de andra väggarna i hallen så var denna helt oisolerad. 

För att kunna komma åt att isolera och sätta ny spont bakom elementet fick vi demontera det från väggen. Detta element är det enda i huset som man kan ta ner utan att behöva tömma hela systemet. Väggfästena för elementet var skruvat endast i pärlsponten. Vi satte upp två riktiga reglar. 

Montering av elementet efter att väggen panelats. 

Vi målade även bakom elementet innan vi satte upp det. Då kanske vi slipper att ta ner det igen. Vi var tvungna att sätta upp det igen då rören går genom den ouppvärmda delen av källaren. Elementrören går precis bredvid vattenrören till badrummet. Om elementet inte är monterat så finns det stor risk för att vattenrören fryser då dom inte får värme från elementrören. 

2 kommentarer:

  1. Hejsan.
    Har hittat er fina hemsida! Ser att ni isolerar med Lin, ska själv göra detta nu efter man har köpt hus. Läser på mycket i ämnet och en sak som kommer upp är ju alltid detta med luftspalt och på just lin är det lite olika bud. Så jag tänkte kolla hur ni har satt upp isoleringen, har ni luftspalt eller kör ni utan och bara vindpapp med isoleríng?
    mvh
    stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan,
      Det är inte lätt att få rätsida på vad som är rätt och fel när man använder lite okommersiella material. Vi har ingen luftspalt när vi sätter det i väggarna. Däremot har vi vindpapp på både insida och utsida. Det räcker säkert med en sida men då vi kommit åt båda har vi gjort så. Dock har vi luftspalt i några kattvindar där vi isolerat upp mot taket. Det beror främst på att vi vill ha lite cirkulation på vinden. Vi tar därför in luft via alla simsar och har gjort en liten utluftventilation i toppen av vårat torn. Vi har luftspalt i alla tre kattvindar och den är inte mer än 15mm. Se detta inläg
      http://sommarvagen4.blogspot.se/2011/01/bjalkar-uppe-i-nils-garderob.html

      MVH

      Casper

      Radera