söndag 24 maj 2020

Bygger skåp i vardagsrummet

I helgen har vi byggt ett skåp som skall stå under TV:n i vardagsrummet. Vi har köpt färdiga skivmaterial i furu i 18 och 27 mm tjocklek. Först bygger vi gavlarna.

Då alla väggar är krokiga och sneda så måste galvlarna hyvlas för att passa mot väggen. Det skiljer ungefär 1 cm mellan ovan- och underkant. Jag antar att det är en av fördelarna med att platsbygga något att det faktiskt går att anpassa. 

Sen skruvar vi fast gavlarna i väggen på rätt avstånd. 

Hyllplan läggs mot klackarna som sitter på gavlarna och två överliggare monteras. I mittengaveln har jag borrat ut ett hål i överkant så att kablar från TV:n kan föras ner genom centrum av skivan. 

Sen monterar vi de synliga hyllplanen. De är 27 mm tjocka. Dels för att inte krokna med tiden men också för att ge ett robustare utseende. Vi kapar och fräser en kant på den översta skivan som också är 27 mm tjock. Bakkanten av skivan har jag hyvlar ner så den passar mot den krokiga väggen. 

Sen bygger vi fronten på skåpet. Sidostyckena är 24x50 mm och mittstycket är 24x70 mm. Sen limmar vi fast fronten i skåpet och fäster med små spikar. 
Luckorna gör vi av överblivet skivmaterial som vi hyvlar till 24x50 mm. Sätter ihop luckorna med slitsar och tappar. Har fräst ut ett spår så att vi kan montera en spegel luckan. Har dock inte material hemma så det får bli imorgon. 

Till sist har vi monterat golvfoder mot väggen och runt slåpet. Vi låter den nedre delen av golvlisten löpa runt skåpet. Mot väggen förkroppar vi listerna så det passar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar