lördag 7 juni 2014

Monterar in fönster F3

Idag har vi monterat in ett av våra renoverade 6-luftsfönster i den norra fasaden på andra våningen. När vi började såg det ut såhär. De gamla englasfönstren sitter kvar i väggen och den lilla korpgluggen sitter helt asymmetriskt mellan två karmar. 

Vi började med att plocka ner alla plankor över fönstren, tog bort alla glasull och monterade försiktigt ned alla gamla foder. 

Efter det började vi demontera de gamla karmarna från mitten och utåt. 

Med tigersåg har vi sågat runt den lilla karmen så att Josefin kunde lyfta ur den. Sen har vi tagit bort resterna av de gamla karmarna. Nu är det bara ett enda stort hål på ena sidan av väggen.  

De fönster som vi köpt av Inger är lite högre än de som suttit i övervåningen så vi måste justera höjden i nederkant på öppningen från 1610 mm till 1630 mm. Det gjorde vi med en cirkelsåg.  

Då karmen mäter 1630x1615 mm så kunde vi inte bära upp den för trappan. Vi fick därför lyfta upp den från utsidan via två spännband och lite muskler. Det gick väldigt smidigt. 

Sen var det bara att lyfta in karmen i väggen. Vi satte små trälappar mellan karm och ytterpanel för att få den i rätt flush mot fasaden när vi fäste karmen. 

Vi förankrar karmen som man gjorde förr, nämligen med 4 st spikar.  

Efter montering av karm var det bara att sätta dit alla bågar. 
Hallen på övervåningen har gått från ett mörkt rum till ett ljust stort rum med massor av kvällssol.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar