söndag 15 april 2012

Kittning av innanfönster till kattvind



 Innanfönstren till kattvindarna har ganska stora dimensioner så vi har inget gammalt handblåst glas som passar. Då vi har det på utsidan så har vi fuskat och satt kulturglas på insidan. Dom ser ut ungefär som sena handblåsta glas men är på tok för tjocka (3mm) för dimensionen på innerbågarna. Kittet som legat i en påse över vintern har fått ett tunt skal. Det är bara att ta bort och mjuka upp kittet genom att blanda i kokt linolja och knåda det. Då blir det som nytt igen. Förs lägger man tryckkitt i falsen som jag har oljat in ordentligt med rå linoja så att trät inte suger ut oljan i kittet.

Glaset läggs på plats och kan med fördel tryckas ner en slipmaskin. Det kan hända att handblåsta glas spricker när man trycker ned dom för hand. Man kan trycka ner glaset tills man kan se konturerna av kittfalsen genom glaset. 

För att glaset skall fungera som en diagonalstötta för bågen så är det bra att lägga små träklossar mellan glas och båge. Man skall lägga klossar på båda sidor vid nedersta gångjärnshörnet och lika dant på det diagonala hörnet. I detta fall kunde jag även lyfta bågen ca 1 mm genom att tvinga in en lite större kloss. Det behövdes då bågen hängde lite i karman. Sen är det bara att fästa glaset med stift.  

Utpressat tryckkitt tas bort på baksidan. Sen lägger man på kitt på ovansidan.  

Det är bra att dra av kittet en bit innanför kittfalsen så att man kan måla någon mm ut på glaset utan att det syns från insidan. Det kan se lite tråkigt ut. 

Den är det bara att sätta in bågar och se om det blev bra. Det blev det. Att höja högerbågen med 1mm i vänsterkan gjorde att dom passar perfekt mot karmen. Nu hänger jag upp dom på galgar så att dom får vila  
i ett par veckor innan vi målar dom. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar