måndag 18 juli 2011

Bygger testbåge med ny kantprofil

Köpte ny kantfräs från Cobolt idag (290-055). Den har nästan exakt samma profil som våra orginalfönster. Ganska brant lutning på profilen. Satte ihop en provbåge.  

Fräst fram kittfals och kantprofil. 

Planhyvlar alla ämnen till rätt dimension (djupet på bågen). 

Började med ett grovsågat ämne fura. Rikt- och planhyvlat till rätt höjd (brädd på bågen). Klyver ämnet i lite överstora dimensioner. 

6 kommentarer:

  1. fredrik wickman21 juli 2011 kl. 07:28

    Snyggt fönster Otto fick.....Hej jag och min familj bor i ett gammalt hus byggt förmodligen runt 1903
    Vi håller på att renovera vårat kök (inspirerande)
    Våra fönster som är original behöver en uppfräschning hur är gången?trä rent linolja etc.
    Kan vi få ett tipps hur man gör det på bästa tidsenliga sätt? Ring mig på mobilen så ringer jag upp på den fasta telefonen.Putte

    SvaraRadera
  2. Hej Casper,

    Börjat följa er blogg och är oerhört imponerad av hantverket. Är själv i farten med att tillverka några egna fönsterbågar. Kanprofil och kittfalsen är inga problem. Men däremot har jag svårt att förstå vad jag behöver för att få till en bra tapp/slits? Hur går du till väga? Kör med överhandsfräs jag med.

    MVH, Lars Pilengrim

    SvaraRadera
  3. Hej Lars,
    tack för dina fina kommentarer. När jag gör slits/tapp så använder jag bandsåg istället för fräs. Själva tappen och slitsen skär jag ut med bandsågen först. Sen ritar jag av profilen på den delen som skall profilsågas genom att hålla det ena stycket över det andra och rita av konturen. Sen kan man såga till profilen genom att använda bandsågen som en slags fräs. Jag vet inte om det är det bästa sättet men det går ganska fort och blir relativt bra.
    Om du har en pelarborr så kan man köpa en fyrkantsborr som man först använder för att borra ut ett fyrkantigt hål i änden av slitsen och sen sågar ut resterade del av slitsen med antingen bandsåg eller japansåg. Fördelen med detta är att man slipper använda stämjärn för att hugga ut den sista delen av slitsen. Det är lätt hänt att man bryter av fibrerna om stämjärnet inte är väldigt vasst.

    Hoppas det har varit till någon hjälp. Vi skall snart skriva lite utförligare om hur vi renoverar och tillverkar bågar och karmar under sidan "Renovera gamla fönster". Då blir det lite illustrationer som gör det lite mera lättförstårligt.

    MVH

    Casper

    SvaraRadera
  4. Hej Casper!

    Tackar för svaret. Hjälpte mig mycket på vägen. Att borra ett fyrkantigt hål låter som magi i mina öron :) Men googlade lite och förstår principen. Är det en sån här du tänker dig?
    http://www.duabhuset.se/#showProduct.php?id=1611

    Har pelarborr på jobbet så skulle kunna gå på med den isfl. Ingen stor maskininvestering som behövs då heller.

    MVH, Lars

    SvaraRadera
  5. Hej igen Lars,
    det stämmer bra. Det är nästan magi att borra fyrkantiga hål. Jag har själv funderat på att investera i en pelarborr bara för att kunna göra detta moment lättare och bättre.

    Hör av dig igen om det är något. Det är kul varje gång någon hör av sig och har läst bloggen.

    // Casper

    SvaraRadera
  6. Toppen Casper. Tack för hjälpen.

    Jag har en himla massa fönsterbågar att sy ihop så kanske blir smidigast ändå att låta göra tapp och slits hos snickeriet..
    Skall spana in dina andra inlägg om både linoljebehandling och kvittning också. Grymt nyttigt för oss :)

    /Lars

    SvaraRadera