lördag 31 oktober 2009

Vinden isoleras med kutterspån

Sektionen över hallen är klar. 

Sen fyller vi med malt kutterspån från norrlandsfura. Vi lägger 170 mm djupt. Det går att lägga upp till 300 mm med kutterspån utan att få kondesproblem enligt litteratur om byggnadsvård. Vi skulle dock tappa för mycket takhöjd på vinden då. Denna typ av mald kutterspån är en perfekt balans mellan att binda luft och inte packas ihop. 

Vi lägger Örnens vindpapp underst.

5 kommentarer:

  1. Hej. Fantastiskt projekt ni håller på med. Väldigt inspirerande. Jag har också tänkt att isolera vårt gamla hus med kutterspån. Vad är fördelen med malt kutterspån?

    SvaraRadera
  2. En fråga till. Hur har ni gjort med ventilation på vinden? Har ni luftspalt vid takfoten?

    SvaraRadera
  3. Hej Petter,
    det har ju väldigt lika egenskaper som sågspån som låg på vinden innan. Då vi inte vill riskera att vi ändrar på klimatet på vinden så kändes malt kutterspån som en bra lösning. Det isolerar något bättre än sågspån. Framförallt så är det mycket enklare att hantera. Vi kommer i framtiden behöva lägga in några extra balkar för att tex hänga upp lampor i taket på vindsgolvet. Då är det bara att lyfta på en planka i vindsgolvet, häva bort kutterspånen och sätta uppbalken. Med sågspån blir det mycket svårare så det rinner så mycket mera.

    Angående ventilation så har vi inte gjort några extra luftspalter annat än där vi lagt linull mot yttertaket. Där valde vi att göra det då taket alltid har haft en kall baksida. Vi kommer inte att göra någon ytterligare ventilation då vinden är så stor och det kommer in massor av läckluft. Dock skall vi mäta och logga luftfuktigheten över tid för att få koll.

    MVH

    Casper

    SvaraRadera
  4. Tack för svar. Vi har också sågspån eller kutterspån på vår vind, har inte kollat så noga ännu så jag vet inte om det är sågspån eller kutter. Jag funderar även på att isolera mellanbjälklaget (som är helt oisolerat) med kutterspån, då jag ändå måste lyfta och räta upp golven. Det här med isolering av gamla hus är ju en hel vetenskap, det är alltid kul och intressant att höra hur andra har gjort.

    SvaraRadera
  5. Hej igen,
    jo jag vet, det är helt nödvändigt att höra sig för med andra och hur dom gjort. Går man på byggvaruhusens rekommendation så blir det fuktspärr och glasull.

    / Casper

    SvaraRadera