torsdag 30 juli 2020

Spjällbotten klar

Idag har vi lagt spjälbotten. Vi har även monterat "staget" som sjället skall löpa i. Nu skall detta få torka ett par dagar innan vi fortsätter. 

 

onsdag 29 juli 2020

Sista skiftet på plats

Idag har vi satt det sista skiftet och kommit hela vägen upp till öppningen i murstocken. När vi svickar den det sista skiftet så ser vi till att vi får en jämn kant runt om så att vi kan få stöd för spjällbotten. 

Nu har vi byggt upp skiljeväggen en stenrad och fasat av skiljeväggarna mellan de främre kanalerna så att röken kan passera enkelt. 

Här ser vi att de bakre kanalerna går samman en stenrad högre än de främre. Även här har vi gjort avslutet mjukt och fint. 

Och så här ser de främre ut.

tisdag 28 juli 2020

Näst sista skift på på plats

Då har ugnen fått stå och torka några dagar igen innan vi fortsätter. Vi har lagt näst sista skiftet och putsat om hel insidan av kakelugnen så att det skall bli tätt. 

Nu kan man se att eldningskanalen har tryckts fram hela vägen till skiljeväggen mitt i kakelugnen. Nu är det dags att börja med avskiljare mellan främre- och bakre delen. 

torsdag 23 juli 2020

Nästa skift

Nu har vi låtit ugnen torka i två dagar igen och tätat alla torrsprickor innan vi bygger insidan. Vi fortätter att svicka insidan med tegelpannor. Medans vi kommer högre upp i ugnen så låter vi bakväggen på eldstaden gå framåt i ugnen. 

Då var fyra skift på plats. 

 

tisdag 21 juli 2020

Midjan på kakelugnen på plats

Nu har ugnen stått i två dagar så att leran torkat så vi kan täta eventuella torrsprickor. Idag har vi endast satt upp midjan som sitter på andra skiftet. Som sagt, vi tar det lugnt så att vi kan gå tillbaka och stryka på lite mer lera där det behövs. 

Här ser vi våra u-formade klamrar på midjan. Även dessa har vi utformat så att de skal flexa lite mer än helt raka klamrar.

Vi han även med att sätta upp några stenar till på bakmuren som nu kommer ligga med ett litet avstånd från murstocken. Upp till midjan så ligger bakmuren dikt an mot murstocken. 

 

söndag 19 juli 2020

Börjar bygga kanaler på insidan av kakelugnen

Idag har vi börjat att bygga upp insidan av de två första skiften. Vi låter det ta lång tid så att vi kan gå tillbaka och komma åt att täta torrsprickor som kan uppstå när leran torkar. 

Vi bygger upp de första tre skiften i eldstaden med eldfast tegel. Sen 2" tegel till sidor och 3" till bakre väggen på eldstaden. I bakmuren är det också 3" tegel. 

 

lördag 18 juli 2020

Skift två på kakelugnen

Då var det dags för nästa skift. Använder stödplanka för att hålla kaklen på plats innan det har satt sig. 

Vi använder enkupiga takpannor för att svicka på insidan. Det gör man för att täta mellan kaklen och få en starkare struktur. Som allt annat när det gäller kakelugnar så verkar det finnas olika metoder men vi tycker att det var ett smidigt sätt. 
 
När det gäller klamring mellan kaklen har vi varit osäkra på om vi skall göra det eller inte. På gamla hantverksugnar gör man det inte och vissa hävdar att det endast var ett sätt för hantverkare att slippa att ugnen gick isär den första tiden när man börja elda för tidigt eller för hårt. Problemet skall vara att kaklen kan spricka när ugnen vidgar sig då klamrorna håller emot. Så vad skall man lyssna på? Vårt val blev att utforma klamrorna på så sätt att de inte håller emot så hårt. Vi har gjort dem i from av ett U så att det finns mer metallmaterial som kan flexa och sen hjälpa till att få tillbaks kaklen. Tiden får utvisa om vi tänkt rätt. 

fredag 17 juli 2020

Första skift på kakelugn

I dag började vi med att lägga eldfast tegel i botten. 

Sen satte vi det första skiftet med luckan. För att ugnen skall hamna innanför listen mot tapeten på vänster sida var vi tvungna att vrida hela kakelugnen vilket innebär att luckan inte hamnar på ett streck 45 grader ut från hörnet. Medvetet val men kanske inte rätt. 

Innan vi avslutade för dagen så var vi såklart tvungna att testa att sätta dit luckorna. 

 

onsdag 15 juli 2020

Första skiftet på kakelugnen

Idag har vi börjat att sätta upp kakelugnen i vardagsrummet. Vi började med att skära ut och montera golvlisterna efter första skiftet så att det skall passa perfekt mot kakelugnen. Sen satte vi första skiftet. 

På insidan av första skiftet så ställer vi en rad med stående 3" tegel för att binda ihop skarvarna mellan kaklen. Sen fyller vi botten med stående 3" tegel.

På med lite lerbuk och trycka ner småbitar av tegel i de små hålrum som bildas i skarvarna mot manteln. Sen ett lager till med stående tegel fast 90 grader mot det första lagret.  

På med lite lerbruk igen och täta alla små hål. Sen lägger vi ett lager med liggande 3" tegel. Vi avslutade med att bara lägga upp fotsimsen för att se att det passar. I morgon börjar vi med att sätt resten av bottenfundamentet. 

Resultat - Rust never sleeps

Efter 6 år och 6 månader har vi nu analyserat järnbiten som vi målade med olika rostskydd och linoljefärger. Ni kan läsa om resultatet under Rust Never Sleeps.

tisdag 14 juli 2020

Letar dimensioner på kakelugn

Idag har vi ägnat i princip hela dagen till att få ihop alla dimensioner på kakelugnen. Det började gå i rätt riktning när vi utgick från fotsimsen och dess radie och omkrets. Den och foten skall ligga på 33 tums diameter. 

Skift 3 och 4. De som ligger direkt efter fotsimsen. De har diameter 30 tum. 

För att få ihop både radier och omkrets så måste vi lägga skiften över mittelbandet på 28,5 tum vilket kanske inte är så vanligt. Om man lägger det på 27 tum så räcker kaklen inte till hela omkretsen och radien passar inte heller. För att förstå vilken diameter det skulle vara mallade vi av mittelbandets profil och såg att den bara minskade diametern med 1,5 tum. 

Och de sista skiftet och första bandet på kronan. 

Nu när både diameterar och omkrets går ihop i teorin känner vi oss trygga att börja. Vi ritar ut samma 33" cirkel där kakelugnen skall stå på golvet och så har vi stället upp fotkaklen så att vi ser att det passar. Nästa steg är nu att kapa golvlistera perfekt mot kakelugnen. Vi har väntat med att sätta upp dessa tills vi visste de exakta måtten på kakelugnen. 

söndag 12 juli 2020

Förbereder för kakelugnen

Nu har vi börjat att förbereda för att sätta upp kakelugnen i vardagsrummet. Josefin har tvättat av alla kakel och skrapat dem rena från silikon, mubruk och annat konstigt som hamnat på ugnen under årens lopp. Hon har även tagit bort de gamla stosarna då vi har köpt nya stosar, lucka och spjäl. 

All sten som beräknas gå åt till kakelugnen står och väntar i trädgården. 


Nu börjar jobbet att hitta de teoretiska dimensionerna i de olika skiften. Vi utgår från de tre standarddiametrarna på 27, 30 respektive 33 tum. Vi målar upp dem på ett papper och sen jämför vi bågformen på kakelplattorna med de uppritade cirklarna. När vi hittat radier som stämmer så lägger vi ut skift för skift längs respektive båge för att se om omkretsen också stämmer i varje skift.

Lagar bågar till Ottos fönster

Nu när karmen är klar så har vi börjat laga alla bågar till fönstret. Det tar sin tid att ta bort alla gamla beslag, skrapa bort färgen, slipa, trälaga och montera ihop igen. Vi har gjort klart 10 av 12 bågar. 

måndag 6 juli 2020

Spisplan i vardagsrummet

Idag har vi lagt in en granitsten av den mörkare typen i vardagsrummet där kakelugnen skall stå. Den är 850x700x2 cm i dimensionerna och den passade perfekt ner i hålet. 

Tapetserar vardagsrummet

Till vardagsrummet har vi valt en tapet som heter Indian från William Morris. En ganska mönstrig tapet med en tydlig ytstruktur. Denna var väldigt trevlig att tapetsera. Enkel att vika, följsam, gav inga bublor som måste borstas bort och var väldigt enkel att skära. Så mycket nöje att tapetsera med. Dock går det bort över 60 cm i mönsterpassningen. 




Då var även vardagsrummet färdigt. Nu är det bara Kakelugnen som kvarstår innan vi kan flytta in. Trots att vi valt en väldigt mörk tapet så upplevs inte rummet som mörkt över huvudtaget. Det är så mycket vita lister och tak så det finns ingen risk att man väljer för mörk tapet.