Hallväggen som täckts med kartong måste få nya kläder. På andra våningen ligger nu 12 längder nytillverkad pärlspont för att torka. Se nedan vilken skillnad på gammalt och nytt. Till höger en bild på originaldörr och -vägg till nordöstra kattvinden. Tipsa gärna om du vet var man kan få tag på pärlspont med flack, nätt pärla.
Att renovera ett gammalt skärgårdshus från 1922 så att det inte ser ut som ett nybygge
tisdag 22 oktober 2013
Jag skall måla hela världen lilla mamma
Efter att ha spacklat med linoljespackel och slipat den kvarvarande pärlsponten grundmålade jag densamma idag med umbragrön från Ottosson. Dörren och foder målar jag med kittvit. Jag bemödade mig verkligen om att stryka lite extra löjligt tunt. Det tog en hel dag plus en kväll. En pensel à 500:- knäcktes på mitten i mitt värv.
lördag 19 oktober 2013
Hallen ömsar skinn
Vi har de två senaste somrarna haft som ett av våra många mål att ta itu med den norra fasaden. Just denna sommaren kom arbetet med vatten och avlopp ivägen. Att inleda någon renovering av vår mycket lilla och opraktiska norra hall, som genomgått en sorglig uppfräschning med allt vad det innebar under 50-talet, har därmed inte legat i topp på vår att-göra-lista. Men nu har jag ändå inlett ett slags terapeutiskt färg- och skrapexperiment, eftersom både jag och hallen jag behöver det.
Förmodligen har hallen moderniserats i samband med att de ursprungliga fönstren avlägsnats. Bland annat har man täckt väggarna med masonit och därefter målat i en för 50-talet förmodat modern målerimetod inbegripande färg-flakes som med tiden medfört ett tilltagande fjällande.
Jag bryr mig inte om att bryta bort masoniten på de väggar som vetter åt fasaden, man kan anta att dessa är lappade och lagade efter det att man tog bort det stora verandapartiet. Jag börjar däremot att avlägsna masoniten på innerväggarna. Pärlsponten har bara täckts över. Döm om min besvikelse då jag upptäcker att den sista metern spont av oförklarlig anledning tagits bort och ersatts av hopvikt emballage från eternitplattor. Jag blir så irriterad att jag blir tvungen att pausa för dagen och åka till tippen.
Monterat källardörr i karmen
Idag har jag spikat resten av panelen på dörrens framsida och monterat på gångjärnen. Det var lite klurigt att montera gångjärnen i och med att dom har ganska mycket glapp mellan karm- och dörrdel. Nu måste vi bestämma vilken typ av lås vi vill ha innan jag går vidare med isolering och panelen på insidan.
torsdag 10 oktober 2013
Börjat sätta panel på första källardörren
Ikväll har jag börjat att sätta panel på källardörren. Den skall isoleras med linull. Jag sätter vindpapper på den sida som går inåt så att det inte finns risk för att det skall komma in fukt mellan panel och dörrstruktur.
Jag monterade även gångjärnen på karmen. Vi har köpt dessa på Nacka byggnadsvård. Kostar endast 500 per par. Dom är i och för sig maskinsmidda och efterbearbetade för hand för att se handsmidda ut. Det får duga.
Tappen på gångjärnet är borrad rakt igenom sidostycket på karman. Det skall fästas med en mutter på insidan och en smidd spik på utsidan i nederkant.
söndag 6 oktober 2013
Isotrol Grund på alla fönsterbeslag
Karm nummer 1 till källaren
Idag har jag fräst uttag i ändarna på alla stycken och satt ihop karman.
Jag har även börjat med dörren. Jag använder 40x40 mm regel som jag hyvlat fram från vanliga 45x45 reglar. Dom håller formen förvånansvärt bra. Dörren blev helt plan.
Till tröskel har vi använt ek. Anslaget gjorde vi hela 20 mm djupt.
lördag 5 oktober 2013
Fräser ämnen till ny dörrkarm.
Gjuter golv i Gollumkällaren
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)