söndag 8 november 2020

Reglar murstocken i biblioteket

För att få bättre brandsäkerhet så reglar vi med stålreglar mot murstocken. 
Då murstocken är allt annat än rak så måste vi skimsa mellan reglar och murstock. Vi vill ha några fler stödpunkter än endast skenorna i golvet och taket. För att skimsa så anväder vi distanser av kopparrör. Vi sätter en skruv med bricka för att fästa i tegelstenarna. 



 

lördag 7 november 2020

Fogar om murstock i biblioteket

Innan vi kan fortsätta med väggarna så måste vi renovera murstocken. Vi har först knackat ner allt gammalt puts och sen skrapat ut ca 20 mm mellan alla stenar. Riktigt skitjobb då det blir dammigt i hela rummet och man måste jobba med skydsmask.

Det har suttit en kakelugen i detta rum en gång i tiden. Det syns både på det gamal golvet och i taket. När vi monterade ny kakelugn i vardagsrummet då fick vi växla om kanalerna så vi vet inte riktig om denna kanal leder till skorstenen eller ej. Men istället för att sätta igen den så kommer vi ha den öppen. 

Nu har vi även fogat om hela murstocken i biblioteket. 

Där den gamla kanalen gick har vi satt en ett rör som vi kommer sätta ett galler över. 

 

söndag 11 oktober 2020

Monterar in fönster på västra fasaden

Idag har vi satt in ett gamalt renoverat fönster till i huset. Detta fönster har varit färdigrenoverat i säkert två år och väntat i källaren på att få monteras. Först tog vi ner eterniten där fönstret skall sitta och tog bort locklist och fasadpanel. 

Sen var det bara att montera det gamla fönstret på samma ställe där det en gång i tiden har suttit ett likadant fönster. Måtten passade perfekt. 

Ett nytt öga på huset. 

Nu kan man se rakt igenom huset från matsalen. Det är såklart så det skall vara. 

 

söndag 4 oktober 2020

Lägger golv i biblioteket

Då har vi fyllt bjälklaget med sågspån igen och börat lägga golvet. Det är likadant golv som i vardagsrum och matsal. Vi har köpt det av LGB Timmerhus och vi är väldigt nöjda med kvaliteten. Golvet på ovanvåningen köpte vi av Åttesta såg men det krympte väldigt mycket när vi lade in det. Så vi tog upp det och la om det. Mycket extra jobb. Detta golv har hållt dimensionerna mycket bra. 

Vi använder slägga för att få ihop brädorna. Hammre är allt för klent och fungerar inte alls. 

Då var det nästan klart. Bara en sisa planka kvar. 

 

lördag 19 september 2020

Pappar och kortlar i biblioteket

Då var allt sågspån borta. Nu har vi tätat muren på ovansidan så att det blir tät mot möss och råttor. Den så bra ut men några små hål täpte vi till. 

Nästa moment är att pappa mellan balkarna. Vi använder vindpapp till detta. Det är mycket bättre än det tunna papper som låg från början. Om man skulle beöva byta ut någon takplanka i källaren så håller takpappen sågspånet på plats. 

När pappen är på plats så kortlar vi två rader tvärs golvbalkarna. Detta gör att golvet blir mycket stabilare. 

Det sista vi gör innan spånet åker tillbaks är att väga av alla balkar så att golvet kommer i lod och blir rakt. Vissa balkar har sjunkit mer än andra så man vår anpassa en trälatta till varje balk som limmas och skruvas fas på ovansidan av balkan. 

Då var allt klar för att isolera och börja lägga golv. 

 

Tar bort golvet och tömmer sågspån

Idag har vi brytit upp det gamla golvet i det som skall bli bibliotek och börjat tömma allt sågspån. Ett riktigt skitgöra. Dammigt och man får stå med böjd rygg hela dagen. Men det skall göras. Vi sparar sågspånet i säckar då vi kommer isolera med det igen. 

 

söndag 6 september 2020

Börjar täcka av biblioteket (gamla sovrummet)

Idag har vi börjat riva i vårt gamla sovrum som skall bli ett bibliotek/arbetsrum. Som i alla andra rum är det även här många lager av tapeter, tretex och annat. Här kan man se fönstret som man satte igen någon gång närman klädde fasaden med eternit. Nu skall det in ett fönster här igen. 

Fantastiska tapeter. 

Det blir enorma mängder bråte av bara ytskikten. Vi tar även bort skjutdörren som går in mot köket. 

Då var alla ytskikt borta. Kvar är endast en blåblommig tapet som vi sparar. Den är tapetserad direkt mot timret. 

 

måndag 10 augusti 2020

Endast fogning kvar på kakelugnen

Nu har vi tvättat av kakelugnen, tagit bort all plast på väggarna och pappen på golvet. Det som återstår nu är endast att foga kakelugnen och måla golvlisterna runt kakelugnen. 

 

söndag 9 augusti 2020

Då var alla kakel uppsattta på kakelugnen

Då var kakelugnen helt ansluten till skorstenen. 

Nu har vi även satt upp kronan med den översta dekorationen. 

Då den sista delen går utåt så måste man lägga tegelstenar in i kaklen så att de inte tippar frammåt. Här ser vi baksidan av kakelugnen där tegelstenarna håller fast kronan. 

Då var allt på plats. Som ni ser så sitter inte sotluckan på toppen helt över eldstaden. Det fanns inte så många andra sätta att göra det på. Spjälet skall ut där det skall ut och omkretsen skall möta väggen på båda sidorna. Så hur vi än kombinerade kaklen så hamnade stosen där den hamnade. 

 

lördag 8 augusti 2020

Sotkanal och anslutning.

Vi har läst att det är bra om kakelugnen kan resa sig lite när den blir varm utan att det tar emot. Om man murar in tegelstenar in i murstocken så kan följden bli att det tar stop för kakelugnen när den expanderar i höjd. Då finns det risk för att den börjar bukta ut på mitten istället. Så för att undvika detta sätter vi ett glidlager mellan murstock och kakelugen genom att sätta en bit stenull mellan anslutning och kakelugn. Då är det bara röret som håller emot och det kan flexa lite. 

Det första dekorbandet med en ny stos har vi också fått dit. 

Vi avslutade dagen med att börja bygga upp sotkanalen fram till stosen. 

 

Monterat spjäll och börjar ansluta till murstock

Idag har vi börjat med att ansluta kakelugnen till murstocken. Vi har köpt ett rör för endamålet som vi stuckit in i öppningen till murstocken och fäst med tegel och lera. Anslutningen i skorstenen har vi gjort helt fri från kanter och annat på insidan genom att sticka in handen i röret och lägga på lera. 

Spjället har vi också monterat. Det hamnar lite där det hamnar med tanke på att röret skall ansluta på ett bra sätt och att hålet i nästa skift sitter där det sitter. Men det blir nog bra. 

 

torsdag 30 juli 2020

Spjällbotten klar

Idag har vi lagt spjälbotten. Vi har även monterat "staget" som sjället skall löpa i. Nu skall detta få torka ett par dagar innan vi fortsätter. 

 

onsdag 29 juli 2020

Sista skiftet på plats

Idag har vi satt det sista skiftet och kommit hela vägen upp till öppningen i murstocken. När vi svickar den det sista skiftet så ser vi till att vi får en jämn kant runt om så att vi kan få stöd för spjällbotten. 

Nu har vi byggt upp skiljeväggen en stenrad och fasat av skiljeväggarna mellan de främre kanalerna så att röken kan passera enkelt. 

Här ser vi att de bakre kanalerna går samman en stenrad högre än de främre. Även här har vi gjort avslutet mjukt och fint. 

Och så här ser de främre ut.

tisdag 28 juli 2020

Näst sista skift på på plats

Då har ugnen fått stå och torka några dagar igen innan vi fortsätter. Vi har lagt näst sista skiftet och putsat om hel insidan av kakelugnen så att det skall bli tätt. 

Nu kan man se att eldningskanalen har tryckts fram hela vägen till skiljeväggen mitt i kakelugnen. Nu är det dags att börja med avskiljare mellan främre- och bakre delen. 

torsdag 23 juli 2020

Nästa skift

Nu har vi låtit ugnen torka i två dagar igen och tätat alla torrsprickor innan vi bygger insidan. Vi fortätter att svicka insidan med tegelpannor. Medans vi kommer högre upp i ugnen så låter vi bakväggen på eldstaden gå framåt i ugnen. 

Då var fyra skift på plats. 

 

tisdag 21 juli 2020

Midjan på kakelugnen på plats

Nu har ugnen stått i två dagar så att leran torkat så vi kan täta eventuella torrsprickor. Idag har vi endast satt upp midjan som sitter på andra skiftet. Som sagt, vi tar det lugnt så att vi kan gå tillbaka och stryka på lite mer lera där det behövs. 

Här ser vi våra u-formade klamrar på midjan. Även dessa har vi utformat så att de skal flexa lite mer än helt raka klamrar.

Vi han även med att sätta upp några stenar till på bakmuren som nu kommer ligga med ett litet avstånd från murstocken. Upp till midjan så ligger bakmuren dikt an mot murstocken. 

 

söndag 19 juli 2020

Börjar bygga kanaler på insidan av kakelugnen

Idag har vi börjat att bygga upp insidan av de två första skiften. Vi låter det ta lång tid så att vi kan gå tillbaka och komma åt att täta torrsprickor som kan uppstå när leran torkar. 

Vi bygger upp de första tre skiften i eldstaden med eldfast tegel. Sen 2" tegel till sidor och 3" till bakre väggen på eldstaden. I bakmuren är det också 3" tegel. 

 

lördag 18 juli 2020

Skift två på kakelugnen

Då var det dags för nästa skift. Använder stödplanka för att hålla kaklen på plats innan det har satt sig. 

Vi använder enkupiga takpannor för att svicka på insidan. Det gör man för att täta mellan kaklen och få en starkare struktur. Som allt annat när det gäller kakelugnar så verkar det finnas olika metoder men vi tycker att det var ett smidigt sätt. 
 
När det gäller klamring mellan kaklen har vi varit osäkra på om vi skall göra det eller inte. På gamla hantverksugnar gör man det inte och vissa hävdar att det endast var ett sätt för hantverkare att slippa att ugnen gick isär den första tiden när man börja elda för tidigt eller för hårt. Problemet skall vara att kaklen kan spricka när ugnen vidgar sig då klamrorna håller emot. Så vad skall man lyssna på? Vårt val blev att utforma klamrorna på så sätt att de inte håller emot så hårt. Vi har gjort dem i from av ett U så att det finns mer metallmaterial som kan flexa och sen hjälpa till att få tillbaks kaklen. Tiden får utvisa om vi tänkt rätt.