Att renovera ett gammalt skärgårdshus från 1922 så att det inte ser ut som ett nybygge
måndag 27 maj 2019
lördag 25 maj 2019
Börjar lägga golv på verandan
Idag har vi fortsatt med golvet till verandan. Vi började med att lägga tre frisdelar till.
Sen utgick vi från frisdelen där trappan skall gå ner. Vi föredrar att klyva sista plankan mot huset och den mot yttre frisen än att få en smalare planka framför trappan. Så därför började med att lägga den som kommer efter trappan och fortsatte sen mot huset.
Efter att vi nått nästan hela vägen till huset så fortsatte vi utåt. Vi gör alla golvbrädor lite för långa och sen sågar vi av alla samtidigt för att få ett rakt och snyggt snitt.
söndag 19 maj 2019
Börjat montera fris på verandan
Idag började vi med att sätta upp några extra balkar där golvet och frisen beöver stöd. Det är på galvlarna vid frisen och runt stolparna. 75 x200 balkar i fura som resten av veranan.
Då vi har montera 11 mm plankor över alla skarvar för att hålla vatten borta från de ställen där vi har bultat ihop balkar så måste vi ta bort motsvarande material på frisen. Vi gör det genom att såga täta spår och sen slå bort alla lameller och sen hyvla till det. Lite extra jobb men det känns bra.
Här syns en av frisbrädorna med uttag för den exra plankan. Vi väljer att inte skära de yttersa hörnen i 45 grader för att det skall bli stabilare. Alla kanter på frisen kanfräser vi så de blir runda.
Det var detta som vi han på en dag. Fyra stycken frisplankor. Det går långsamt. Vi behandlar alla plankor med roslagsmahogny på undersidan innan vi monterar dem. Nu är den jobbig delen av frisen gjord. Resten är ganska mycket enklare.
lördag 18 maj 2019
Täcker av skarvar i bjälklaget på verandan
Då vi har dubbla balkar vid trappan som är bultade ihop så är det ju en skarv i mitten. När vi lägger golvet så kommer det även att bli en skarv pricis ovanför skarven mellan balkarna. Det innebär att det kommer att komma in vatten som kommer bli liggandes mellan balkarna. Även om vi använder den bästa fura som går att få tag i så kommer det ändå ruttna om det ständigt ligger vattten mellan de sammanpresade balkarna. Så för att undvika detta sätter vi en 11 mm tjock furuplanka som täcker både skarvarna och bulten som går rakt igenom balken där stenen sitter. Vi oljar in med roslagsmahogny både på balk och över- och undersida av den tunna brädan. Golvet kommer vi sen fräsa ut 11 mm på där dett skydd ligger. Nu finns det ingen risk att det kommer in vatten mellan balkarna.
Plankan har vi gjort av fin snickerifura. Vi hade bara 200x50 mm plankor så vi fick såga fram ett stycke som vi sen planhyvlade. Då plankan är så hög så går det inte att komma ignom med klyvsågen även om vi sågar från båda hållen. Så först fick vi såga ut en T-profil som vi sen hyvlade ner mitten på med elhyvel och sen planade i planhyveln.
Sätter upp fasadplanka ovanför solbänken på verandan
Nu när solbänkarna är uppe kan vi börja med fasadplankan som skall sitta mellan golvet och solbänken. Vi girar alla hörn och spikar fast plankorna. Inga konstigheter.
Vi gör fasadplankan lite högre och sen hyvlar vi ner den till perfekt höjd när den är monterad. Enklare än att såga pefekt hela vägen. Dessutom ligger vissa av balkarna ibland med någon mm skillnad i höjd. Då går det att justera detta när vi hyvlar så det blir ett perfekt anslag mellan golv och fasadplanka. Vi har även oljat in den yttre balken med roslagsmahogny en sista gång innan vi skall montera frisen.
söndag 12 maj 2019
Monterar klart solbänk på verandan
För att kunna lägga golvet vill vi först sätta upp solbänken och brädan som skall sitta mellan solbänk och verandagolvet. Det är mycket enklare att montera innan golvet. Så idag har vi fortsatt med att sätta upp solbänkar. Det tar sin tid då de är långa, tjocka och lite krokiga. Dessutom är ju inte verandan helt rak heller. Så det tar sin tid. Det tog en hel dag att sätta upp dessa 8 solbänkar.
lördag 11 maj 2019
Solbänk på verandan
När vi började bygga verandan så satt solbänken till höger om verandan redan uppe på fasaden. Med andra ord är det svårt att kapa den i 45 graders vinkel på plats. Så vi kapade den i ett rakt snitt mot första balken på verandan. Så nu när vi skall sätta solbänk på verandan så blev det lite knepigt med den första anslutningen mot huset. Dessutom har huset sjunkigt lite just här så när vi satte upp bärlinan mot fasaden för verandan så hamnade den ca 15 mm under syllen i detta hörn för att få verandan i lod. Det innebär att vi är tvungna att sänka solbänken på verandan 15mm i förhållande till solbänkenpå huset. Vi figursågade anslutande solbänk lite lägre och hyvlade av den i nederkant.
Om vi inte justerat solbänken så skulel avståndet mellan solbänk och balken övesida ha varierat över sträckan. Det hade antagligen sätt ganska snett ut. Så vil fördedrog att få lite fel passning av solbänken i hörnet.
De sista detaljera i sovrummet
Nu är sovrummet helt klart. Vi väntar på en ny säng och garderober innan vi kan flytta in. Idag har vi gjort de sista små detaljerna.
...målat över alla spacklingar för skruvarna på golvlisterna...
...monterar alla täcklock på uttag...
...monterat beslag på dörrarna...
... och monterat vädringsbeslag på två fönster.
Lock till installationsdosor
... och så en liten film på locken för installtionsdosorna :)
Bygger täcklock för installationsdosor i sovrum
Vi vill inte ha plastlock för alla kopplingsdosor så vi gör egna trälock istället. För att fästa dessa i installationsdosan så får vi bygga ett litet specialfäste. Vi tar en plåtbit. I detta falla ett överblivet förband. Skär ut en lagom stor bit med vinkelslipen och borra två hål i vardera ände på samma avstånd som mellan skruvarna i installationsdosan. Sen montera jag en nitmutter i mitten och skrivar dit en M4 skruv rakt igenom.
Sen monterar jag det lilla bläcket i installationsdosan som vanligt. Det runda locket i trä monteras på skruven och fästet med en liten snygg mutter.
Sen är det bara att måla locket i en färg som passar bra eller sätta tapet på locket. Vi vet inte riktigt vilken färg vi skall välja. Vi kommer börja med att måla med den färgen som vi har under vådskarvarna. Men vi funderar även på att mönsterpassa tapet eller måla i en färg som ser ut som bakelit.
söndag 5 maj 2019
Tapetserar sovrummet
Idag har vi tapetserat sovrummet. Det tog hela dagen. Vi har valt en tapet från Morris som heter Snakes head charcoal/spice. Det var ganska jobbigt då det både är mönsterpassning och en hel del profiler som tapeten skall passas in mot. Den jobbigaste av alla våder var den till höger om om fönstret som skulle profileras både upp mot hålkälslisten, mot fönsterbrädan och dessutom mönsterpassas. Efter ungefär 15 justeringar så passade den in perfekt.
lördag 4 maj 2019
Målar golvlister till sovrumet
onsdag 1 maj 2019
Grundmålar väggarna i sovrummet
Målar garderoben i sovrummet
Nu är det första maj och vi har äntligen börjat måla i sovrummet. Vi börjar med garderoben som skall få samma färg som vi har i Ottos rum och garderob. Det är en matt linoljefärg för inomhus bruk från Ottosson Färgmakeri. Väldigt trevlig färg att måla med. Den täcker fantastiskt bra och den går att rolla upp.
Josefin tar det noggranna jobbet mot listerna.
Det är verkligen när färgen kommer upp som kontrasten till listerna kommer fram. Vi kan verkligen inte förså hur man kan ha helt vitt i ett rum.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)