En viktig sak när man har ett hus med naturstensgrund är att man har gjort det tätt mallan stengrunden och golvlaget. Om det inte är helt tätt som kommer det upp möss och råttor. Till vår stora glädje ser vi att man har varit noggrann och lagt på ett rejält lager med kalkbruk längs upp på muren så att det tätar mellan syllen och källartaket.
Att renovera ett gammalt skärgårdshus från 1922 så att det inte ser ut som ett nybygge
måndag 30 december 2019
söndag 29 december 2019
Skrapar ur fogarna i murstocken
Nu när vi har knackat ner allt bruk på murstocken så är det dags att skrapa ur mellan stenarna så att vi kan foga om det yttersta skiktet. Det är ett ganska så dammigt jobb även detta. Man bör ha skydsmask på sig.
Då var det klart. Nu skall vi undersöka om vi måste skifta kanal i murstocken till en som går mer i mitten av murstocken. Då vi skall installera en kakelugn här så får man inte använda de yttersa kanalerna om det ligger balkar emot murstocken. Det är tur att vi har hela 12 stycken kanaler i murstocken.
Detta var lite roligt att se. man har stuckit in balken som håller uppe kökskupan rakt igenom murstocken för att få stabilitet. Denna balk går med andra ord rakt igenom och ut i köket som ligger på andra sidan.
lördag 28 december 2019
Tar bort puts på murstocken i vardagsrummet
Idag har vi även knackat bort putsen på murstocken i vardagsrummet. Kalkbruket sitter så löst både på utsidan och mellan stenarna att man blir orolig för att murstocken skall hålla ihop. Men det är så det är med kalkbruk. Vi skall skrapa ut mellan stenarna, foga om och pusta den igen. Det blev lite dammigt i rummet.
Börjar ta upp golv i vardagsrumet
Idag satte vi sågen i vardagsrumsgolvet. Vi börjar med att såga upp ca 60 cm runt ytterväggarna för att inspektera om det ligger bruk på ovansidan av naturgrunden. Om det skulle visa sig att det inte gör det så är risken stor att det kan komma upp möss och råttor i bjälklaget vilket såklar inte är bra. Om det visar sig att vi måste lägga kalkbruk på muren så är det skönt att ha kvar golvet för att underlätta jobbet.
Spånet som legat i hundra år har inte sjunkigt märkbart utan ligger hela vägen upp till golvet. Här kan man se vart elementrören har gått upp från källaren. Elementet har hade läcket ett bra tag när vi köpte huset så det är lite fuktskador på syllen på insidan.
Vi plockar upp allt spån och det visar sig att muren har ett väldigt fint och tätt lager med bruk på ovansidan. Väldig skönt att slippa göra det jobbet.
Lagar hål i murstocken
När vi tagit bort elementrören som gick rakt genom murstocken i källaren så upptäckte vi att det i princip endast var en liten tegelsten som höll upp hela balken som går mellan murstocken och naturstensgrunden. Denna balk bär upp alla golv på första våningen och som i sin tur bär upp alla väggar till resten av huset. Så vi fick lite halvpanik när vi upptäckte detta och murade igen hålet på en gång.
Så där ja, då var den ena sidan av murstocken klar. Vi skall låta detta bränna klart innan vi lagar från den andra sidan också.
tisdag 24 december 2019
söndag 22 december 2019
Börjat renovera Ottos fönster
Idag har vi burit in fönstret som skall sitta i Ottos rum. Det är väldigt konstigt målat i två färger där de övre bågarna har en färg och de nedre en annan. Dessa har vi köpt från en granne några hundra meter bort från oss. Detta exemplar är i ganska gått skick. Vi behöver nog bara byta bottenstycke och laga några näsor på tvärposterna.
Första steget med karmen är att ta isär den, skrapa alla delar och sen laga eller byta ut det som är dåligt.
söndag 8 december 2019
Täcker av vardagsrummet
Nu har vi flyttat vardagsrummet till vårt gamla sovrum på nedervåningen och förberett för att kunna göra iordning både vardagsrum och matsal.
Nu är alla gamla lager av masonit, papp och tapet borttagna. Det enda som kvarstår är den första tapeten som sitter direkt på timmerväggarna.
Vi upptäckte också att murstocken var mycket större än vi trodde. Den sträcker si nästan två meter ut från hörnet. Vi letar för tillfället efter två kakelugnar som vi kan montera i vardagsrum och bibliotet.
Det känns väldigt skönt att bli av med de gamla elkablarna med lindat tyg runt. Vi vet inte hur länge de har varit i bruk men det är verkligen dags för en uppdatering.
Det visade sig att den första tapeten är från Göteborgs Tapetfabrik vilket numera är Lim och Handtryck. Den har verkligen behållt sina vackra färger efter nästan 100 år. Den morderna synen på skärgårdshus där allt skall vara vitt tycks inte ha någon historisk förankring.
söndag 17 november 2019
Tapetserar kattvinden
För några år sen fick vi tag på ett restparti på 6 stycken rullar av tapeten Pioner från Lim och Handtryck. Då det vara var 6 rullar så räcker det endast till vår sista kattvind. Den innehåller lite rosa så den passar fint till färgen i hallen. Det kanske verkar lite överdrivet att sätta en så dyr tapet i ett förråd men det är också lite roligt.
Vi började ovanför fönstret och går högervarv runt rummet. Då tapeten skall skäras längs kanten så ville vi öva på de enklare delarna för att få till det i de svåra hörnen.
Halva rummet klart.
Detta var den absolut svåraste våden. Den skall runt proppskåpet och ner under fönsterbrädan med en skuren profil. Dessutom mönsterpassas. Det tog ett tag att få perfekt.
Då var det klart. Nu är det endast golvfodren som skall upp. De är färdigsågade men vi målar dem omånterade.
lördag 16 november 2019
lördag 9 november 2019
Grundmålar kattvind i hallen
lördag 2 november 2019
Monterar hålkälslist i hallens kattvind
Kattvinden i hallen var det första rummet som vi började sätta ytskikt i men där vi inte kommit vidar av olika anledningar. Men nu är det dags att färdigställa detta lilla rum innan vi börjar med renovering av nedervåningen. Vi behöver utrymmet för att stuva undan saker. Så vi har sågat till alla golvfoder som vi håller på och målar innan vi monterar dem. Vi kommer tapetserar innan vi moterar golvfodren. Vi kom över ett restparti av Lim & Handtrycks tapet Pionen som vi tänkte tapetsera kattvinden med.
Idag har vi även satt upp hålkäls- och dekorlister. För att få ihop avsluten i hörnen mot väggen sätter vi en liten fykantsklots som listen som går mellan tak och vägg kan möta.
Fönsterbänk och foder bygger vi enlig samma prinicip som i övriga rum.
söndag 6 oktober 2019
Hyvlar virke och tar fram flera staketspjälor
lördag 5 oktober 2019
Monterar de första spjälorna på verandan
söndag 8 september 2019
Målar vidare på verandan
Gör klart fasaden ovanför verandan
Idag har jag gjort klart fasaden ovanför verandan. Först satte vid dit avslutande liggande plankor mellan alla taktassar. Under det sätter vi en stötlist för locklisterna. Den är 40 mm djup och har en fräst rund avslutning.
Efter det har vi satt upp alla locklister. Nu är det bara fodren runt fönstret kvar som vi skall göra innan vintern. Sen får fasaden stå till nästa sommar då vi skall måla den. Då har trät blivit lite väderbitet så att färgen sugs in i trät ordentligt.
lördag 7 september 2019
Lagar taktassarna vid tornet
Sen limmar vi dit en ny del så att tassarna får sitt ursprungliga utseende. Vi limmar och spikar. I vissa fall använder vi även skruv som vi försänker och limmar dit en träplugg i hålet.
Nio stycken taktassar lagade.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)