måndag 30 juli 2018

Gjuter fast första stenstolpen till verandan

Idag har vi påbörjat jobbet att montera stenstolparna till verandan. Vi börjar med en stolpe för att se om metoden att hänga stolpen i balkarna fungerar. Vi har grävt ett 800 mm djupt hål som vi först grundat med lite makadam. Stolparna är rejält tunga så vi får baxa dit dem med en säckkärra. Väl på plats så välter vi ner stolpen i hålet  

Sen fäster vi ett spännband runt stolpen och fäster ett andra spännband i det första och drar bandet över balken. Sen hissar vi upp hela stolpen med hjälp av spännbanden tills vi kan dra en mutter på gängstången ovanför balken. 

Mellan stolpe och balk läger vi näver som fuktspärr som man gjorde förr innan det fanns tjärpapp. 

När stolpen lodats in så bygger vi gjutformen på plats. Det går ett rör med bredbandskabel precis där stolpen skall stå så vi gjuter in den i sockeln. Tanken är att vi även skall gjuta en liten klack på sockeln när vi tagit bort gjutformen. Det kommer vi göra utan gjutform och hälla betong mellan sockel och jorden. Imorgon går vi på sten numer två. 

söndag 29 juli 2018

Förbereder för att montera första stenstolparna

Vid trappan kommer vi ha dubble bjälkar för att stolparna skall få tillräcklig brädd. Vi lutar åt stolpar som är 140x140 mm. Vi förbereder både balkarna för gängstången och stolpen som skall tappas in i dubbelbalken. Bulten som håller stenen på plats försänks.  

När båda sidor är klara så smörjer vi in det i Roslagsmahogny och sätter ihop. Trots att vi inte kommit så långt med verandan än så är det många beslut som måste tas när det gäller dimensioner och positioner. 

Vi har även smörjt in alla balkar med Roslagsmahogny idag. Det luktar gammal fiskebåti hela trädgården. 

lördag 28 juli 2018

Monterar tvärbalk där trappan skall sitta

Innan vi gjuter dit stenarna så måste vi sätta upp tvärbalken som trappan skall monteras i. Då det skall tappas så måste vi kunna flytta balkarna som skall ligga på stenstolparna i sidled för att få dit den tvärgående balken. Vi börjar med att ta ut alla tapphål och sågar till alla tappar. 


När allt passar ihop så målar vi Roslagsmahogny på alla ändträn och tapphålen. På de balkar som bär mycket last så tappar vi endast in balkarna 2 cm för att inte minska bärigheten för mycket. Det som tappas mot bärlinan går hela vägen in till hustimret. 

Vi tvingar ihop allt med spännband och slägga. Vi fixerar allt genom att skråspika 3 st 15 mm spikar i varje knut.

fredag 27 juli 2018

Flygbilder på verandan

Igår kväll när vi skulle titta på blodmånen från ett av bergen så träffade vi Johnny som hade en drönare med kamera. Han tog ett varv runt vårat hus och tog dessa bilder. Ett helt nytt perspektiv. Tack Johnny!

torsdag 26 juli 2018

Monterar gängstång i stenstolparna till verandan

För att kunna gjuta fast stenstolparna på rätt ställe så lodar vi först upp alla bjälkar och sen skall vi skruva fast stenstolparna i balkarna och gjuta fast dem. Så idag började vi med att montera fast gängstången i stenarna. Först sågar vi till en jämn yta som är lite smalare än balken så att inget vatten hamnar på kontaktytan. Sen snedfasar vi kanterna så att allt vatten rinner av stenen. 

Vi fäster gängstången med ankarmassa efter att vi borrat ett 20 cm djupt hål i stenen. På de stenarna som sitter runt trappan kommer vi ha dubbla balkar så den plana ytan är 14 cm bred. 

måndag 23 juli 2018

Monterar fler balkar till verandan

Idag har vi fortsatt att sätta upp balkar till verandan. Vi fogar balkarna med både bärlinan och in i timret i huset. På den yttersta balken gör vi en halv tapp för att det skulle bli så lite material kvar av bärlinan med en vanlig tapp. Balken går 25 mm in i husets timmer. 

De balkar som inte sitter i ytterkant gör vi en tapp med 15 mm runt om utom i underkant där vi har 50 mm för att det skall bli mera kvar av bärlinan. 

Då var det dags för montering. Efter lite justering så sitter det enormt bra. Vi fixerar balken med 3 spikar som vi slår diagonalt in i bärlinan. Innan vi sätter ihop det så smörjer vi in tapp och hål med Roslagsmahogny. 

De balkar som skall sitta i vinklarna behöver vi snedsåga falsen. Annars samma princip och samma dimensioner på tappen. 

Mer än så han vi inte idag. På torsdag fortsätter vi med resterande 3 balkar som skall stå på stenstolparna. 

söndag 22 juli 2018

Bygger fixtur till stenarna på verandan

För att förstå hur vi skall bygga verandan så fick vi rita upp delar av stommen i ett CAD program. Det är ju väldigt viktigt att alla stenar hamnar på exakt rätt ställe för att få symmetri kring trappan och avsluten på verandan. Vi har använt gratisprogrammet FreeCAD. Det fungerar väldigt bra till enklare saker.  

Vi har även börjat med fixturen som vi skall använda för att sätta ut stenstolparna. Vi tänker oss att vi fäster de 6 st balkarna som skall stå på stenar i väggen och sen lägger den andra änden på en fixtur. När allt är i lod och placerat som det skall vara så gräver vi hål under respektive balk där stenarna skall stå. Vi kommer fästa en gängstång i ovankant på varje sten. Den borrar vi hål i balkarna och hänger stenarna i balkarna där de skal sitta. Sen gjuter vi fast stenarna hängandes i ett gjutrör som går 700 mm ner i marken. Då kommer vi få dem i exakt rätt position. 

Vi har även börjat fundera på hur vi skall sätta ihop alla balkar. Vi kommer tappa in balkarna i bärlinan på väggen och halvvägs in i syllen. Vi gjorde några provfogningar idag för att testa. 

fredag 20 juli 2018

Börjar bygga verandan

Idag har vi även börjat med verandan. Det första som skall upp är en planka som skall sitta mot syllen i hela verandans längd. Vi använder 50x200 mm plankor i fura av bästa kvalitet. Dessa tjärar vi in med Roslagsmahogny på alla sidor. 

Det kluriga nu är att vi måste bestämma de grundläggande dimensionerna på verandan och hur det på bästa sätt passar in på huset. På fasaden som vi gjorde förra året lät vi sockelsimsen gå längre än nödvändigt för att vi inte hade riktigt bestämt hur stor verandan skulle vara. Så jag fick kapa bort en bit. Vi lägger kanten på verandan jämsides med en fasadplanka. Mellan fönstret och verandans slut skall det få plats ett fönsterfoder och en stolpe som skall sitta mot väggen. Vi tänker oss att stolpen skall vara 120x120 mm eller 140x140 mm. Vi får se när vi får upp grunden vad som passar bäst. 

När det första varvet sitter uppe så tjärar vi även in plankorna på utsidan. Längst upp på bärlinan kommer vi också montera en 30 graders profil som fasadplankorna kommer ligga an mot. Detta för att vi inte skall kunna få in något vatten i skarven. Egentligen hade vi velat snedsåga bärlinorna men vi fick inte tag i något virke i dimensionen 50x250 mm. I vanliga fall brukar men lägga bärlinan på fasadplanken men det tycker vi inte är helt korrekt. Dels vill man kunna byta ut fasadplankor utan att behöva riva verandan och sen skall stommen på verandan vara som en del av det timrade huset. Nu kommer allt blir vattentätt. 

Då var första delen klar. Vi funderar på om vi skall fästa den med franska träskruvar eller om det kanske räcker med stora spikar. Spikar känns mera rätt ur ett tidsperspektiv. Bjälkarna som vi skall fästa i den nedre bärlinan på huset skall även tappas in i både bärlinan och in i timret på huset så lasten kommer bäras av både bärlinan och syllen. Nu sitter den bara uppe med ett par skruvar så vi får fundera över natten vad som känns bäst. 

Murar, pappar det sista och tar ner ställningen

Idag började vi med att mura fast de lösa stenarna där vi har lagat syllen. Vi använder kalkbruk till all fogning mellan stenarna så att det inte skall blir för tätt. Men nu när vi skall göra en stabil bas för lagningen så använder vi finbetong för att fästa alla stenar. I detta fall prioriterar vi att det skall bli riktigt hållbart. Sen kommer vi att lägga igen alla fogar med kalkbruk.  

 Efter det så pappade vi klart det sista på fasaden och fästa all papp med läkt. Även om man spikar noggrant så river vinden bort pappen. Då den skall sitta några månader utan fasadplankor så måste den fästas bättre. Efter det plockade vi ner ställningen. Vi börjar få rutin på detta och det tar inte mer än någon timma att ta ner allt.

Då börjar man se hur det skall se ut. 

söndag 8 juli 2018

Lagar mer på syllen

Vi har lagat ytterligare en bit på syllen som vi tycker var lite för illa åtgången. Det bästa hade naturligtvis varit att byta ett större stycke på en gång men vissa beslut kommer i omgångar. Så jag började med att ta bort allt det dåliga med multimaster och stämjärn. Jag fasade även av ena hörnet på befintlig lagning för att få bra stöd i höjdled. Som syns på bilderna så består syllen av både en liggande planka och en stående. Jag pressade in lite linullsisolering för att inte allt sågspån skulle rinna ut genom hålet. Sen tjärar jag in allt med Roslagsmahogny. 

 Den nya delen sågas till så att den passar perfekt. Den skall gå in med lite våld. Den smörjer jag också in med massor av Roslagsmahogny. Jag använder finsnickerifura som vi köpt på Holgers Stugmaterial i Borås. De har ett enormt utbud av bra virke.

Biten sitter i princip helt och hållet av sig själv i och med att den är inspänd mellan två sneda ytor men jag sätter även några stora spikar in i den liggande syllplankan.