söndag 29 april 2012

Spröjs klara i första bågen

Idag har jag hyvlat till lagningarna längs ner på sidostyckena på bågen, satt ihop den med träplugg, skurit till handblåsta glas, och kittat den. Nu ser den ut som övriga fönster i källaren förutom gångjärn och koppelhake. Vi skall dock sätta gamla hasplar och stjärthakar på insidan. 

söndag 22 april 2012

Casper spröjsar källarfönstren

Källarfönstrena på husets sydsida är inte original som på övriga källargavlar. Förmodligen har de bytts ut samtidigt som man klädde fasaden i eternit på 50-talet och ersatte de flesta gamla fönster mot stora perspektivrutor. Genom att sätta spröjs i dessa "nya" södra källarfönster blir intrycket mer enhetligt. Casper har ägnat dagen åt att tillverka ämnen till detta projekt.


Casper gör uttag i sidostyckena för att passa in spröjsen. 3 borrhål på rad och sedan en putsningsmanöver med stämjärnet.


Första spröjsen knackas försiktigt på plats. Det är första gången som vi använder kvartsstav som profil istället för svanhals som övriga fönster i huset har. I bakgrunden syns ett av de återvunna fönstrena från Inger Standar.


Nu är båda spröjsen på plats. Bara att slå isär det hela igen och fortsätta med trälagningarna på bågens nedre del som var rutten. I ytterbågarna kommer vi att återanvända gammalt glas som vi hittade på bodvinden.

söndag 15 april 2012

Börjat renovera källarfönstren mot söder

Idag har vi börjat renovera källarfönstren som vetter söderut. Det är inga orginalfönster utan säkert från 50-60 talet. Dom är kopplade och sidohängda. Då dom är i relativt gott skick så kommer vi behålla dom men sätta in riktiga spröjs så att de liknar alla andra källarfönster.

Josefin har börjat skrapa karmen. Allt på utsidan är klart. Hon har även oljat in det ordentligt. Karmen är lite rötskadad på ena sidostycket. Det går dock att laga på plats. Vi har bygget ett renoveringsfönster med riktigt glas. Det känns lite tryggare då det är i källarplan. 

Jag har testat att fräsa fram några varianter på spröjs. Det är ju kvartsprofil istället för svanhalsprofil på dessa fönster. Jag har en fräs med sådan profil som nästan stämmer med bågarna. 


Kittning av innanfönster till kattvind



 Innanfönstren till kattvindarna har ganska stora dimensioner så vi har inget gammalt handblåst glas som passar. Då vi har det på utsidan så har vi fuskat och satt kulturglas på insidan. Dom ser ut ungefär som sena handblåsta glas men är på tok för tjocka (3mm) för dimensionen på innerbågarna. Kittet som legat i en påse över vintern har fått ett tunt skal. Det är bara att ta bort och mjuka upp kittet genom att blanda i kokt linolja och knåda det. Då blir det som nytt igen. Förs lägger man tryckkitt i falsen som jag har oljat in ordentligt med rå linoja så att trät inte suger ut oljan i kittet.

Glaset läggs på plats och kan med fördel tryckas ner en slipmaskin. Det kan hända att handblåsta glas spricker när man trycker ned dom för hand. Man kan trycka ner glaset tills man kan se konturerna av kittfalsen genom glaset. 

För att glaset skall fungera som en diagonalstötta för bågen så är det bra att lägga små träklossar mellan glas och båge. Man skall lägga klossar på båda sidor vid nedersta gångjärnshörnet och lika dant på det diagonala hörnet. I detta fall kunde jag även lyfta bågen ca 1 mm genom att tvinga in en lite större kloss. Det behövdes då bågen hängde lite i karman. Sen är det bara att fästa glaset med stift.  

Utpressat tryckkitt tas bort på baksidan. Sen lägger man på kitt på ovansidan.  

Det är bra att dra av kittet en bit innanför kittfalsen så att man kan måla någon mm ut på glaset utan att det syns från insidan. Det kan se lite tråkigt ut. 

Den är det bara att sätta in bågar och se om det blev bra. Det blev det. Att höja högerbågen med 1mm i vänsterkan gjorde att dom passar perfekt mot karmen. Nu hänger jag upp dom på galgar så att dom får vila  
i ett par veckor innan vi målar dom. 






söndag 8 april 2012

Bågar från ax till limpa

I helgen har vi även gjort innerbågar till fönstren i en kattvind. Det blev riktigt bra nu när jag gjorde 5 mm glipa i alla riktningar där det skall sitta tätningslister. Jag har gjort det lite för tight på något fönster. Bågarna är gjorda av mycket tätvuxen och fet fura.  

lördag 7 april 2012

Inoljning av entrédörr

Det ena dörrbladet på ytterdörren är skrapat och inoljat. Vi har säkert använt en halv liter linolja som sugits in i trät direkt. Dom fullkomligt bubblar när man stryker på oljan. 
Låstappar för det fasta dörrbladet finns kvar. Lite rostiga men helt ok. Gångjärn och lås saknas dock. Återstår att se om vi kan finna en kassett med rätt avstånd mellan regel och tryckesfall så att det passar in i låsbleck.